онлайн казино Украины

Лептоспіроз охопив Чернігівщину

Лептоспіроз охопив ЧернігівщинуПриродно-кліматичні умови Чернігівщини сприяють збереженню і поширенню такої інфекції як лептоспіроз. Лептоспіроз це інфекційне захворювання, що характеризується ураженням капілярів, з переважним залученням у хворобливий процес нирок, печінки, м'язів, серцево-судинної і нервової систем.

Про це "Високому Валу" повідомив представник державної санітарно-епідеміологічної служби Чернігівської області.

Епізоотична ситуація по лептоспірозу в області, протягом останніх років залишається напруженою. В області 243 населених пункти ензоотичні з лептоспірозу. Показники захворюваності вище ніж середні по Україні.

Збудники захворювання - лептоспіри, спіралевидні рухливі мікроорганізми. Вони стійкі у навколишньому середовищі, зберігаються у воді відкритих водоймищ від 7 до 30 днів і більше, у вологому ґрунті - до 270 днів, на харчових продуктах - від декількох годин до декількох днів. Довше зберігаються у вологому середовищі при низьких температурах. Гинуть при висушуванні і на прямому сонячному світлі. Кип'ятіння убиває їх миттєво, швидко знезаражуються дезінфікуючими засобами.

Розрізняють природні і антропургічні (такі, що пов'язані з господарською діяльністю людини) осередки лептоспірозу.

Джерелами збудника інфекції у природних вогнищах являються гризуни, комахоїдні, парнокопитні, хижі тварини багатьох видів, рідше птахи. Найбільше значення мають миші, полівки, ондатри. У антропургічних вогнищах джерела інфекції - велика і дрібна рогата худоба, коні, свині, собаки, а також домові миші і пацюки. Тварини- виділяють лептоспір з сечею протягом декількох місяців. Люди в більшості випадків заражаються при купанні і використанні для господарських і побутових потреб води відкритих водоймищ, інфікованої тваринами лептоспіро-носіями, і рідше в период сільгоспробіт на вологих угіддях, на полюванні, риболовлі, при догляді за домашніми тваринами, обробленні туш і тваринної сировини, при вживанні продуктів харчування, заражених гризунами, а також сирого молока від хворих корів. Хворі люди не заразні. Максимум захворювань людей приходиться на липень - вересень.

Перебіг захворювання може бути легким, середньої важкості і важким. Середній інкубаційний період 7-10 днів. Початок захворювання гостре. При середньо-тяжкому перебігу захворювання з'являється озноб, температура тіла за декілька годин досягає 39-40°. З перших годин захворювання спостерігається сильний головний біль, різкі болі у м'язах, оособливо гомілкових, які посилюються під час руху. Часто турбують болі у животі. На 2-3-й день захворювання приєднується нудота, блювота, зникає аппетит. Це далеко не повний перелік симптомів, які можуть бути при цьому захворюванні.

Щоб уникнути тяжких ускладнень, необхідно звернутись до лікаря, який забезпечить своєчасну госпіталізацію для проведення ефективного лікування у стаціонарних умовах.

Для попередження захворювань на лептоспіроз необхідно дотримуватись основних заходів профілактики:

- оздоровлення тваринницьких господарств, виявлення і лікування хворих тварин;

- дотримання санітарних правил на тваринницьких господарствах;

- при роботі в природних осередках необхідно забезпечити працюючих відповідним взуттям, рукавицями;

- для пиття і господарсько-побутових потреб слід використовувати тільки знезаражену воду;

- в антропургічних осередках основными заходами попередження захворювань на лептоспіроз являється герметизация харчових продуктів і води і їх захист від забруднення гризунами;

- забезпечення спецодягом працюючих на бойнях, м'ясокомбінатах, також тих, що доглядають хворих тварин.

Добавлено: 3-09-2012, 11:34
0
0

Похожие публикации


Наверх