онлайн казино Украины

Членство Чернігова в "Угоді мерів" призупинено. Хто тягне кота за хвоста?

Членство Чернігова в "Угоді мерів" призупинено. Хто тягне кота за хвоста?Чернігів став підписантом Європейської ініціативи "Угода мерів" у 2011 році, метою якої є об'єднання муніципалітетів задля скорочення викидів CO2, шляхом запровадження енергоощадних заходів та поширення використання поновлюваних джерел енергії.
Повідомляє прес-секретар чернігівського міського голови Ірина Синельник.
Як повідомили в управлінні економіки Чернігівської міської ради, для міста головним чинником підписання угоди є можливість співпрацювати зі світовими фінансовими установами та організаціями-донорами для залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток інфраструктури міста.
Міста-учасники у рамках Угоди Мерів зобов’язані скоротити енергоспоживання до 20 %, зменшити до 20% викиди CO2 та збільшити частку відновлюваних джерел енергії до 20%.
Між тим, на сьогодні членство в угоді тимчасово призупинено через те, що остаточно не затверджено План дій сталого енергетичного розвитку міста. Зараз план доопрацьовується з урахуванням рекомендацій експертів міжнародних організацій для його реалістичності та обґрунтованості заходів. Однак Чернігів продовжує втілювати програми енергозбереження у бюджетній сфері.
Так, за підтримки українсько-німецького проекту технічного співробітництва "Енергоефективність у будівлях" (GІZ), налагоджено систему енергоменеджменту в обласному центрі, яка спочатку охопила будівлі, підпорядковані управлінню освіти міської ради, а пізніше охорони здоров’я та культури. Сьогодні контролюється споживання енергоносіїв у всіх закладах бюджетної сфери. Крім того, у рамках реалізації Проекту GIZ проведено ряд енергоаудитів бюджетних будівель, на основі яких розроблені та затверджені Програми з енергозбереження в закладах освіти, культури та охорони здоров’я м. Чернігова.
З напряму впровадження енергозберігаючих заходів місто вперше розпочало співпрацю з Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках проекту "Реформа міського теплозабезпечення в Україні". На умовах співфінансування реалізований пілотний проект з енергоефективної реновації дитячого садочка №71 (співфінансування проекту – майже 893 тис. грн.). У рамках проекту "Реформа міського теплозабезпечення в Україні" проведені 15 енергоаудитів закладів освіти та охорони здоров’я, п’яти житлових будинків та експрес-енергоаудит системи теплопостачання міста.
Зважаючи на позитивний досвід співпраці з USAID, місто стало одним із учасників нового проекту "Муніціпальна енергетична реформа".
Наприкінці 2013 року Чернігів залучив кредитні кошти під 3% річних від міжнародної фінансової організації НЕФКО, завдяки розробленому разом з проектом Українсько-Німецького технічного співробітництва (GІZ) бізнес-плану "Підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів м. Чернігова".
Розроблена проектно-кошторисна документація та виконуються енергефективні заходи у ЗНЗ № 2, 9, 12, 20, 21, 27 та ліцеї №22.
Загалом, у Чернігові, починаючи з 2008 року, у закладах бюджетної сфери споживання холодної води скоротилося на 34 %, природного газу – на 19,5 %, електричної енергії – на 4,1 %, у 2012-2013 роках вдалося також зекономити 12,2% тепла.

Добавлено: 7-11-2014, 12:16
0
0

Похожие публикации


Наверх