онлайн казино Украины

Соколов об'явився – свято ж «на носі»

Соколов об'явився – свято ж «на носі»7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування. Про роль місцевої влади сьогодні, зміни, яких вона потребує завтра, відкритість та доступність для городян Чернігівської міської ради розповів міський голова Олександр Соколов.
«Застосовування сили не може бути в нормальному суспільстві»
— Незважаючи на напружену ситуацію в столиці, місцева влада в Чернігові продовжує працювати в звичайному режимі.
— Навіть у цій ситуації ми маємо працювати, адже, незважаючи ні на що, чернігівці повинні жити з комфортом та отримувати заробітну плату. Я скажу, що мене хвилює. Тільки в понеділок ми виплатили аванс за листопад медикам. Своїми грошима, міськими — з другого кошика. Ще 7 млн. треба віддати на аванс учителям. Хай і професійне свято в нас, однак працівники місцевого самоврядування не отримають свої зарплати, поки не розрахуємося з усіма іншими.
— Яку оцінку ви можете дати тим подіям, що відбулися?
— Можу сказати тільки одне: те, що відбулося в ніч на 30 листопада, — це ненормально. Я як людина й міський голова сподіваюся, що буде проведено розслідування. Застосовування сили не може бути в нормальному суспільстві. Не повинен ніхто нікого бити. Крапка.
Ми всі дивимося телебачення, тож отримуємо певний негатив і сором від того, що це відбувається, на жаль, із нами. Зараз хтось хоче виглядати як політик красивіше. Але я думаю, ніхто в цій ситуації красиво виглядати не буде. Рано чи пізно всім, у кого є сумління, буде соромно.
Я сподіваюся, що парламент і Кабмін знайдуть вихід із ситуації. Мова йде не про персоналії, а про послідовні кроки, що повинні відбуватися. Я не знаю, які методи повинні бути, щоб вирішити ситуацію. Але я глибоко переконаний, що не з камінням і димовими шашками.
— Чернігівці також щовечора збираються на мітинги…
— Люди повинні мати право на свою точку зору, мати можливість її висловлювати. Хай будуть мирні збори, люди аргументовано висловлюються. Але неприпустимо, щоб у нас будь-яким чином застосовувалася сила й були постраждалі.
«Місто повинно мати свій фінансовий резерв»
— Повертаючись до вашого професійного свята, про які напрямки розвитку місцевого самоврядування варто говорити сьогодні в Україні?
— Вектор на зближення з Європою має залишатися, принаймні якщо ми кажемо про стандарти в місцевому самоврядуванні. На сьогоднішній день практики вимагають, а політики визнають, що Україні конче потрібна фінансова децентралізація. Міський голова, депутати міської ради насамперед повинні знати: якщо ми приймаємо план соціально-економічного розвитку і бюджет, то ми маємо відповідне фінансове й економічне забезпечення.
Наприклад, зараз нам не вистачає 65 млн. грн. на зарплати в бюджетній сфері до кінця року. Навіть те, що ми перевиконали бюджет розвитку, не рятує. Нам ці кошти потрібні на 35 комунальних програм — це життя нашого міста й кожного його мешканця. Комусь треба дах ремонтувати, комусь під’їзд, якусь техніку купити, дорогу облаштувати. Це виключно наші повноваження, але ми на них повинні мати свій фінансовий резерв, котрий не треба буде віддавати на виконання делегованих функцій держави.
Наприклад, мер польського міста точно знає: зарплату вчителям, медикам, закладам культури, спортшколам, згідно з установленими стандартами, повністю бере на себе держава. А вже за все інше, що стосується житлово-комунального господарства, порядку, відповідає місто.
«Ми зацікавлені, щоб інформація про діяльність міської ради була доступною»
— За вашою оцінкою, чи є міська влада Чернігова доступною та відкритою для громадян?
— Так, у нас іншого виходу нема. Ніхто ж не ховає план соціально-економічного розвитку. Засідання виконавчого комітету відкриті. Ми зацікавлені, щоб інформація про діяльність міської ради була доступною. Мені здається, що я відверто розповідаю про ті питання, що перед нами є. І ставлю мету не просто їх виголошувати, але й шукати відповіді й правильні рішення. Відкрили Центр адміністративних послуг, що задовольняє потреби людей різного характеру. Працюємо зараз над створенням на таких же умовах Центру соціальних послуг.
Щоправда, хотілось би, щоб до нас зверталися з питаннями, що стосуються наших повноважень та їхнього виконання. Ближче до людей, ніж місцеве самоврядування, нема інших органів влади. Можливо, сьогодні ми беремо на себе навіть не властиві нам функції. Але всі йдуть на прийом до міського голови і його заступників з усіма проблемами, навіть тими, вирішення яких не знаходяться в зоні нашого впливу.
— Прийняття рішень передбачає контроль за їхнім виконанням. На ваш погляд, наскільки дієвим є громадський контроль діяльності органів місцевого самоврядування?
— Місто розвивається в цьому напрямку. В Чернігові функціонує офіційний портал міської ради, де розміщуються офіційні документи про діяльність міського голови й міської ради. Від початку року надійшло 279 запитів на публічну інформацію від громадян та організацій, на кожен надана відповідь. Чимало громадських організацій моніторять діяльність місцевої влади за різними напрямами, й окремі їхні рекомендації ми враховуємо в роботі.
— Що хотілося б побажати своїм підлеглим у професійне свято?
— Хотілось би, щоб у них завжди була віра, зростав професіоналізм. Щоб вони з радістю йшли на роботу і з радістю поверталися до своїх родин. Виховували дітей, були впевнені в майбутньому. Я хотів би, щоб чернігівці, впізнаючи знайомі обличчя працівників місцевого самоврядування, завжди з посмішкою віталися.

Добавлено: 9-12-2013, 12:33
0
0

Похожие публикации


Наверх