онлайн казино Украины

Народне віче, чи чергове “кидалово”?

Народне віче, чи чергове “кидалово”?Минулої п’ятниці, підігрітий весняним сонцем та “солодкими” обіцянками про щасливе майбутнє, Чернігів знову розцвів різнобарв’ям політичних прапорів. Колони демонстрантів, вишикувані в стилі часів “розвинутого соціалізму”, бравим маршем пройшли до Червоної площі, де проходило так-зване “народне віче”. Окрилені такою “масовою” підтримкою простого люду, лідери-опозиціонери наввипередки засвідчували свою відданість українському народу та просили його підтримки. Цікаво у чому? Свою підтримку та довіру народ їм вже надав, делегувавши повноваження відстоювати його права в стінах українського парламенту. Якщо у боротьбі з діючою владою, то тоді хотілося б запитати: а хіба народні обранці не є владою? Чи не забули вони свої прямі обов’язки – законотворчість, які, до речі, коштують громадянам більше 1 тис. грн. щодня тільки на зарплатню?
Але то все лірика. Мені цікава, що ж все таки відбулося 26 квітня в Чернігові, “народне віче”, чи чергове загравання з електоратом. Хотілося б нагадати, що “віче - це загальні збори громадян міст Київської Русі для розгляду громадських справ”. Регулярних вічових зборів не було, їх скликали, на випадок потреби, князь, хтось із бояр або ініціатива виходила з народу. Проте, обов’язковою умовою скликання віче завжди було бажання народу радитись або висловити свою волю”. Вирішальна роль народу у скликанні віча, без згоди якого віче не могло відбутися, підкреслює його значення як справжньої форми народовладдя. Про яку волю і бажання народу можна говорити, коли місцеві партійні функціонери не мають підтримки навіть своїх членів партії, не говорячи вже про пересічних громадян. Тож довелося їм в черговий раз звертатись до своїх “покровителів”: хочете віче – давайте гроші, народ безкоштовно “радитись” не хоче. А чи не цікавило Вас питання, чому “слуги народу” готові платити, навіть не задумуючись, скільки реально грошей роздано, а скільки осіло в кишенях місцевих функціонерів. Лідери-опозиціонери задоволені, ще б пак – мають таку шалену підтримку населення, буде чим торгуватись, тож гроші повернуться; місцеві партійці теж у виграші – виправдали своє перебування на посадах ще й грошей заробили (якщо вірити деяким Інтернет-сайтам участь в акції в Чернігові взяло близько 7 тис. чол., вочевидь кількість завищена мінімум у двічі, решта присутніх мабуть фігурувала лише у списках про видачу коштів); рядові учасники так званого “віче” тішаться заробленими 50-100 грн. Щоправда з останніми і тут не все так добре, адже деякі партії тільки пообіцяли оплату, а коли вона буде, та й чи буде взагалі, залишається під питанням. Цікаво, що скаже місцевий “меценат-нардепівець”, коли біля підконтрольного йому партійного офісу вишикується черга обдурених городян. Та й чи погодяться чернігівці знову висловити йому свою підтримку на наступних виборах. Поживем – побачимо.
А на сьогодні маємо – уявну народну невдоволеність, уявне “народне віче”, уявну опозицію. І лише статки “слуг народу” реально зростають в геометричній прогресії. Цікаво, за чий рахунок?

Добавлено: 30-04-2013, 21:07
0
0

Похожие публикации


Наверх