онлайн казино Украины

Скільки насправді коштує депутатський мандат?

Скільки насправді коштує депутатський мандат?За даними офіційного веб-сайту ЦВК 22 партіями, що зареєстрували партійні списки на виборах 22 жовтня 2012 року до парламенту, виборчими фондами використано більш ніж 601 млн. 292 тисячі грн.

При цьому 75,6 % цих коштів використали п’ять партій - переможців виборчих перегонів.

Таким чином, за цими даними в один «партійний» мандат, отриманий Партією регіонів (72 мандата), «інвестовано» 3 млн. 27 тисяч грн., КПУ(32) – 2 млн. 264 тисяч грн., ВО «Батьківщина»(62) - 1 млн. 728 тисяч грн., партією «УДАР» (34) - 990 тисяч грн., ВО «Свобода» (25) - 928 тисяч грн.

Для порівняння, наприклад, в одномандатному виборчому окрузі № 205 (м. Чернігів) загальний обсяг надходжень до виборчих фондів склав 4 млн. 6 тисяч грн. При цьому добровільні внески фізичних осіб склали 55,9% від цієї суми. Решта – власні кошти кандидатів в депутати.

Переможець виборчих перегонів по виборчому округу № 205, висунутий ВО «Батьківщина», народний депутат VІ скликання від БЮТ, Дубіль В.О. мобілізував до свого виборчого фонду 1 млн. 892 тисячі грн. З них 390 тисяч грн. склали добровільні внески фізичних осіб. Решта – власні кошти кандидата.

І навпаки його головний конкурент від Партії регіонів - чернігівський міський голова Соколов О.В. – геть усі 1 млн. 579 тисяч грн. надходжень до свого виборчого фонду отримав у вигляді добровільних внесків від майже 80 фізичних осіб. Як не дивно, серед них були кандидати в народні депутати по цьому ж виборчому округу Большаков В.П. та Маневич О.Р., які перерахували до виборчого фонду міського голови по 20 тисяч грн. кожний.

Майже усі кошти, що надійшли до виборчих фондів кандидатів по виборчому округу № 205, були витрачено на ведення агітації, а саме: 56,6% коштів на оплату ефірного часу на телебаченні, 18,3% - на виготовлення друкованих матеріалів, 18,1% - на публікування агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації, 4,7% - на оплату ефірного часу на радіо.

На жаль, офіційно звітувати ні перед ЦВК, ні перед податківцям, ні перед виборцям за кошти, що були інвестовані партіями і кандидатами у так звані «добрі справи» для виборців, виборчі штаби, агітаторів, преміювання членів виборчих комісій та офіційних спостерігачів поки що чинним законодавством взагалі непередбачено.

Більш того, законодавством не передбачено навіть оприлюднення на офіційному веб-сайті ЦВК звітів виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатних виборчих округах.

Не має сумнівів, що офіційні виборчі фонди партій і кандидатів лише верхівка «інвестиційного» айсбергу, спрямованого на мобілізацію електорату з метою отримання депутатських мандатів. Як відомо, верхівка крижаного айсбергу складає лише десяту частку його об'єму. Решта - схована від людського ока.

Отже, більшість депутатських мандатів на виборах 28 жовтня 2012 року отримали або представники партії влади і великого бізнесу, або політики, у виборчі перегони яких партія влади не перешкоджала «інвестувати» значні кошти.

P.S. Загальний кошторис витрат з Державного бюджету на виборах 28 жовтня 2012 року складає біля 1,2 млрд. грн. Ще 993,6 млн. грн. на вимогу партії влади Верховна Рада України спрямувала з Державного бюджету на встановлення систем відеоспостереження у приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць.

Добавлено: 29-11-2012, 12:23
0
0

Похожие публикации


Наверх