онлайн казино Украины

Ялівщина стане парком незалежно від виборів. Або не стане лісу, річок і води

Ялівщина стане парком незалежно від виборів. Або не стане лісу, річок і водиНа це надихає досвід створення ландшафтного парку «Знесіння» у Львові під керівництвом Олександра Завидовича.

- Дозвілля – це не лише вбивання часу у закладах розваг, але й використання природного багатства заради всебічного розвитку особистості, - зазначили учасники прес-конференції, присвяченої перспективам Ялівщини.

Досвід Львова показує, що зелена зона площею 312 гектарів може існувати у самому місті. Адже зеленої зону у цьому старовинному місті можна дістатися пішки за якихось 10 хвилин. Львівський ландшафтний парк простягається до околиць міста і навіть виходить за її межі. На території парку знаходиться безліч історичних пам’яток, капищ, ландшафтних територій з рослинністю різноманітних географічних зон і Гора Лева.

Зелена зона не позбавлена своїх проблем, але слугує інтересам громади і рекреації території.
Хоча ті самі проблеми є в Україні однаковими.
Як пише газета «Поступ»:

- Приблизно 10-15 гектарів землі реґіонального ландшафтного парку "Знесіння" перебувають у незаконному використанні різноманітними суб'єктами користування. Порушують земельні межі як городники, так і особи, які будують будинки на території, яка межує зі "Знесінням": зачіпають на кілька метрів землю, яка належить парку. Найгірше в цій ситуації те, що реального і швидкого способу вирішення проблеми керівництво парку не має.

Землю у 153 гектари парк юридично отримав на початку 90-х років. До цього часу нею, як правило, користувалися самовільно. Так, багато хто скопав на території "Знесіння" городи. Проте це не лише візуально негативно впливає на парк, але й, наприклад, на схилах гори Баба нищаться пам'ятки археології і природи.
З цього приводи директор львівського ландшафтного парку каже:

- Фундамент прибрати уже проблематично. А судитися із забудовниками -- річ невдячна. Бо в нас немає відповідних механізмів і потуг, -- розповідає він.

Для уникнення знищення зелених легенів місто і забудовники не повинні навіть наближатися до охоронної зони. Але за твердженням громадських активістів боротися з цим складно. У Чернігові, приміром, генеральний план забудови міста знаходиться під грифом «Для службового користування».

Розширення меж ландшафтного парку, зокрема в Чернігові, є важливим для відновлення річки Стрижень. Зокрема, відновлення тих джерел, які живлять річку і є «задавлені» людською техногенною діяльністю.

Присутні зауважили, що місцева влада має зуб на рекреаційну територію і вже готова обнести її парканом. А формальні рухи з винесенням питання на міську і обласну раду – блеф. Тільки з таким підходом можуть зникнути природні насоси – дерева разом з річками і водою.

Деякі навіть згадали пророцтво святого Лаврентія Чернігівського про те, що «на 4 роки зникне вода».

- Я хочу подякувати Олександру Мироновичу, який приїхав поділитися з нами своїм досвідом. Хай чиновники бачать, скільки у Львові гектарів природоохоронної зони. Це 396 гектарів. Можливо, коли почують, отримають інфаркт. У мене вдома біля ікон висить картина з Ялівщиною, яку мені подарували громадські активісти. Ялівщину і Стрижень я буду відстоювати незалежно від виборів. Ми збираємо підписи і думаю, що свій підпис поставить вся громада. Ми визначимо межі і збережемо цю територію для нащадків, - сказав народний депутат України Валерій Дубіль.

Директор львівського ландшафтного парку отримав у день свого народження подяку за свою небайдужість і досвід, яким він поділився з чернігівцями. У відповідь Олександр Завидович сказав, що подорож до Чернігова – то найкращий подарунок на день народження. Також він застеріг від того, щоб міська річка не перетворилася на каналізаційний колектор, аби чернігівці не втратили Стрижень так, як втратили свою річку львів’яни.

Добавлено: 22-10-2012, 13:10
0
0

Похожие публикации


Наверх