онлайн казино Украины

Окружні комісії на Чернігівщині під повним контролем Партії регіонів

Окружні комісії на Чернігівщині під повним контролем Партії регіонів26 серпня 2012 року ЦВК сформувало окружні виборчі комісії (далі –ОВК). Їх головним обов’язком на цих виборах є формування, забезпечення діяльності дільничних виборчих комісій та встановлення результатів голосування у межах одномандатних виборчих округів.

Центральна виборча комісія на свій розсуд визначила політичні сили, які делегували своїх представників до ОВК, шляхом одноразового жеребкування для всіх ОВК.

Нагадаємо, що на попередніх позачергових виборах 2007 року за президентства Віктора Ющенка коаліція (Партія регіонів, СПУ і КПУ) та опозиція (БЮТ і «Наша Україна») мали однакову кількість членів комісій і керівних посад як в ОВК, так і у дільничних виборчих комісіях по всій Україні.

Сформований у 2012 році в такий спосіб склад ОВК шокував багатьох і засвідчив, що партія влади може вдатися до масових фальсифікацій волевиявлення виборців. Як не процитувати у зв’язку з цим генералісимуса Йосипа Джугашвілі (Сталіна): «Я вважаю, що зовсім неважливо, хто і як буде в партії голосувати; але ось що надзвичайно важливо, це хто і як буде рахувати голоси.» (Бажанов Б. Воспоминания бывшего секретаря Сталина. СПб.: Всемирное слово, 1992.)

А зроблено це було у такий спосіб.

З 81 партії, 23 з яких висунули лише одного кандидата в одномандатному окрузі, ЦВК визначило лише 19 партій, які і сформували склад усіх ОВК. Ще п'ять парламентських партій (блоків) за підписом керівників фракцій автоматично без жеребкування делегували своїх представників до ОВК. Це – фракції Партії регіонів, Народної партії, ВО «Батьківщина», «НУ-НС» і КПУ. При цьому в загальнодержавному окрузі (тобто вибори за пропорційною системою) списків кандидатів не мають Народна партія (Литвин) і «НУ-НС» (Мартиненко).

Серед тих, хто висунув від одного до декількох кандидатів в одномандатних округах та отримав представництво у всіх 225 ОВК, опинилися партії: «Молодь до влади», «Братство», «Єдина родина» і «Русь Єдина». Трохи менше членів ОВК отримали «Руська єдність» – 221, «Союз анархістів» – 220, ХДПУ – 219.

Яким чином ці маловідомі партії спромоглися підібрати членів ОВК в усіх одномандатних округах?

Фахівці з виборчого права впевнені, що ці партії добирали членів комісій «на замовлення» і за кошти потужних політичних гравців. Ніхто з фахівців не сумнівався, що після створення ОВК, більшість «заброньованих» у такий шахрайський спосіб місць членів комісій буде замінена ЦВК представниками зовсім інших партій або кандидатів в одномандатних округах.

Але масштаби замін членів ОВК і оперативність дій шахраїв щодо заміни бутафорних членів ОВК вразила всіх.

Наприклад, у шести округах Чернігівської області (№№ 205-210) станом на 3 вересня 2012 року ЦВК оперативно замінило більш як третину членів ОВК від їх складу (37 з 108) від десяти «партій». Всіх своїх представників в ОВК області замінили партії «Братство», «Єдина родина», «Русь Єдина», «Руська Єдність», «Єдина родина», Народна Екологічна партія, а «Союз анархістів» – 4 з 5.

Крім того, ЦВК замінило майже 45% керівного складу цих комісій (8 з 18). При цьому секретарів комісій – згідно закону ключових посадових осіб виборчого процесу на цих виборах – замінено у всіх шести виборчих округах області.

Ось деякі найбільш зухвалі випадки включення представників партії влади до комісій за квотою технічних партій, які помітні навіть неозброєним оком.

Головою ОВК № 206 від партії «Братство» призначено депутата Деснянської районної ради від Партії регіонів Євгена Артеменка. На посаді заступника голови ОВК № 205 від ВО «Єдина Родина» опинився депутат Деснянської районної ради від Партії регіонів Сергій Авраменко, який вже головує на засіданнях комісії замість голови - представника КПУ. Членом ОВК №205 від партії «Руська Єдність» - депутат Чернігівської міської ради від Партії регіонів Світлана Федорова, ОВК №206 від партії «Єдина Родина» - депутат Новозаводської райради від Партії регіонів Олег Музика.

Наочні факти вперто доводять — у такий спосіб партія влади сформувала у всіх ОВК Чернігівщини контрольовану нею більшість у 10—12 членів ОВК.

Це повністю повторює ситуацію, що була на І-му і ІІ-му турах президентських перегонів 2004 року, які Верховний суд України визнав сфальсифікованими. Нагадаємо, що на тих скандальних виборах у територіальних виборчих комісіях від технічних кандидатів на підтримку тодішнього прем’єра В. Януковича було по 26 членів комісій з 43.

Невже організатори цих оборудок забули, чим це закінчилося?

Похожие публикации


Наверх