онлайн казино Украины

Місцевий референдум – це так

Місцевий референдум – це так Про це „Високому Валу” повідомила прес-служба фонду.

Повідомляється, що метою заходу стало поширення серед чернігівців інформації про одну з форм прямої демократії – місцевий референдум.

Понад 200 учасників заходу мали можливість ознайомитись з його перевагами, процедурою та взяти участь в імпровізованому голосуванні.

Як повідомив на брифінгу за підсумками міні-референдуму Геннадій Максак, президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, сьогоднішній захід став першим публічним кроком, спрямованим на формування в регіоні кола прихильників інструменту місцевого референдуму.

Захід ознаменував завершення аналітичного етапу проекту, в рамках якого проводилися фокус-групові дослідження та експертні опитування.

«Наше сьогоднішнє завдання – схематично показати учасникам заходу основні етапі та процедури референдуму, донести до широкого загалу інформацію про потужний інструмент залучення громад до вирішення місцевих проблем», – сказав Геннадій Максак.

Він підкреслив, що результати голосування не матимуть юридичної сили, та організатори не планують проводити підрахунок голосів для уникнення двозначного тлумачення мети заходу.

За словами Олександра Заславського, експерта Лабораторії законодавчих ініціатив (м. Київ), проект «Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні» є коаліційним та реалізується у 8 областях України на базі «Мережі підтримки реформ».

«У квітні 2011 р. Верховна Рада у першому читанні ухвалено проект Закону „Про місцевий референдум” Цей проект містить ряд суттєвих недоліків. Як наслідок – навіть у разі його схвалення як Закону він навряд чи розширить можливості впливу громадян на вирішення питань місцевого значення.

Реалістичним шляхом вирішення викладеної проблеми учасники нашої коаліції бачать консолідований вплив громадськості, експертів та зацікавлених представників місцевого самоврядування на Парламент з метою включення до зазначеного законопроекту положень, які б відображали інтереси місцевих громад», – зазначив експерт.

Крім того, Олександр Заславський поінформував присутніх про співпрацю координатора коаліції з Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щодо врахування рекомендацій, напрацьованих в рамках проекту.

Начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради Ірина Соломаха підкреслила, що міська влада Чернігова завжди підтримувала ініціативи громадського сектору, спрямовані на розвиток та впровадження демократичних інструментів.

В той же час не вдалося уникнути спроб політичних маніпуляцій з боку прихильників певних політичних сил.

У цілому мета заходу досягнута – понад дві сотні учасників ознайомилися як з самою ідеєю місцевого референдуму, так і її можливостями ефективного обговорення та вирішення проблем громади.

Самі питання, які виносилися на цей промо-захід, показали їх надзвичайну актуальність для міста, тому організатори сподіваються, що в разі прийняття відповідного закону вирішення вказаних проблем буде виходити від громади та мати обов’язкове рішення для органів місцевої влади.

Під час обговорення всі бажаючі незалежно від політичних вподобань та емоційного стану мали змогу ознайомити присутніх зі своїм баченням вирішення конкретних проблем та оцінки ефективності діяльності влади.

Довідково:

Проект «Реформа інституту місцевого референдуму: участь громадян в урядуванні» реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень в межах спільної ініціативи Pact Inc., Міжнародного фонду «Відродження» та Фонду Східна Європа.

Реалізація компоненту «Підтримка місцевих ініціатив» програми «Об’єднуємося заради реформ (UNITER)», що виконується Pact Inc., стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

Добавлено: 29-07-2012, 13:23
0
0

Похожие публикации


Наверх