онлайн казино Украины

Як у Чернігові мову захищали?

Як у Чернігові мову захищали?Активісти-чернігівці вирішили їхати до Києва. Там події вирували. Захисники мови побили міліціонерів, зірки шоу-бізнесу, кіно, театру, літератори закликали народ боротися.

Опозиційні партії ганяли своїх прихильників від Верховної Ради до Майдану Незалежності захоплювати фан-зону Євро-2012.

Чого ж сидіти вдома?

До того з Чернігова до Києва їхало кілька безкоштовних автобусів.

Ті, хто лишився, зібралися на акцію біля головпоштампу. Вони відправили Колесніченку до Верховної Ради посилку з взуттям, щоб «дати йому по пиці».

Іншу акцію запланували на 17.30. Там зібралися партійці: ВО «Свобода», КУН та УНП. До них долучилися небайдужі з громадських організацій, серед них і «Просвіта». Останні вирішили на своїх зборах їхати до Києва. Але ж час вдалий, робочий день закінчився. Можна встигнути й зі столичних акцій повернутися.

Зібралися на Алеї Героїв. Поблизу обласної держадміністрації. Будівлю охороняли кілька «людей в чорному».

Чому зібралися в такий час, ніхто не пояснював.

На відміну від столичної акції захисту мови, де переважала молодь, у нас зібралися люди далеко не молоді.

У чому причина? Де молодь?

- Треба було ще з 90-х ростити нове покоління. Україномовне, виховане повністю на наших традиціях, гідне. Весь час треба сіяти, доглядати, вирощувати свідомість в наших дітях. Систематично треба працювати, а не збирати людей тільки під якісь акції», - говорить Інесса Вачнадзе. Вона відомий педагог з величезним досвідом. Кому як не їй знати, як виростити гідних молодих українців.

Усім не терпілося виступити.

Читали вірші, закликали завжди говорити українською, обурювалися на «ворогів», що прагнуть забрати у нас мову. Не обійшлося і без політичних закликів. За кого голосувати та як поводитися на виборах…

У Києві зібралися зірки: Олесь Доній, Ірена Карпа, Наталя Сумська, брати Капранови, Сашко Лірник. Вони своїм прикладом закликали й прихильників прийти до стін Верховної Ради.

Що у Чернігові?

Серед «зірок» тут: Надія Галковська, Славко Журавель… Невже Чернігів не має своїх відомих людей, творчих особистостей?

- Хто ж захоче приходити разом з політиканами. Ще й увечері. Шо тут робити? Усі установи закриті. Кому й що вони хочуть довести? - чую у себе за спиною наче відповідь на мої питання. Це бабуся, що проходила повз і вирішила зупинитися, роздивитись, що відбувається.

Помітингували і розійшлися.

Здивувало те, що люди навіть не читали мовного законопроекту. Організатори говорили так, як почули з телевізора або прочитали в газетах.

Я не почула ні якогось чіткого плану подальших заходів, ні реальних пропозицій по тактиці боротьбі. Адже закон прийняли лише в першому читанні. Ще є шанс все змінити!

Отримали газети та наклейки з закликом захищати мову. Це все?

Коли закон поставлять на порядок денний наступного разу наразі невідомо. Якими будуть дії захисників теж. Чим відповість Чернігів?

  • 0
Добавлено: 6-06-2012, 10:59
0
510

Похожие публикации


Наверх