онлайн казино Украины

Сергій Березенко обіцяє відновити іконостас Катерининської церкви до 7 грудня

Сергій Березенко обіцяє відновити іконостас Катерининської церкви до 7 грудняЗа підтримки народного депутата Сергія Березенка до 7 грудня (храмового свята) у Катерининській церкві Чернігова з’явиться новий іконостас, адаптований до автентичного, який було втрачено під час пожежі 1897 року. Про це парламентарій повідомив на міні-брифінгу, у присутності священика о. Володимира та генерального директора архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрія Соболя.
Як розповів Сергій Березенко, торік він, спільно з церковним керівництвом, поставив собі за мету відновити втрачене. «Ми прагнули знайти в архівах, як саме виглядав той іконостас, потім духовенство затвердило проект, який мав би бути, - уточнив народний обранець. – І вже рік тривають роботи з виготовлення нового, дерев’яного, різбленого. Над ним працюють майстри рівненської школи, які робили подібне для Видубицького монастиря у Києві. 7 грудня, в день святої Катерини, триярусний іконостас, зроблений виключно за приватні кошти меценатів, буде встановлено. Планується, що освячувати його буде патріарх Київський і всієї Русі Філарет. Будемо вважати, що тоді завершиться повне відновлення Катерининської церкви – і фасаду, і іконостасу, втраченого наприкінці 19 століття».
Священик о. Володимир, який править службу у храмі, не приховував вдячності меценатам. «Церква повертається до первісного вигляду – це солія, іконостас, - зауважив він. – Буде відроджено те, що втрачено, аби вона стала візитівкою для всіх чернігівців та тих, хто приїздить до нашого прекрасного міста».
Як зізнався Юрій Соболь, Катерининська церква – найбільш малодосліджена серед усіх пам’яток Чернігова. «Старий, дуже пишний, бароковий іконостас був зроблений майже одночасно із її спорудженням родиною Лизогубів, - повідав він журналістам. – Після пожежі 19 століття його було повністю знищено, залишилася лише фотографія золотих воріт. Автентичних зображень іконостасу не збереглося, тому новий відтворюється за схожими зразками чернігівських майстрів».

Добавлено: 26-09-2016, 09:38
0
0

Похожие публикации


Наверх