онлайн казино Украины

Влада і поліція не в змозі приборкати «чорних пилорамників»

Влада і поліція не в змозі приборкати «чорних пилорамників»Вирубування лісосмуг на Чернігівщині триває. Намагання влади та правоохоронців протидіяти цьому ганебному явищу не дають суттєвих результатів.
Такий висновок можна зробити, проаналізувавши ситуацію, яка нині склалася.
Масштаби вирубування вражають
Як свідчать дані головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області, усього полезахисні насадження на Чернігівщині займають площу 10 тисяч гектарів, статус земель запасу мають 8,5 тисяч.
Наші діди й батьки саджали їх, аби вберегти родючі поля від опустелювання, вивітрювання та для затримки снігу взимку. Раніше лісозахисні насадження були на балансі колгоспів. При розпаюванні земель їх не передали жодному лісокористувачу. Тобто, вони де-юре є власністю держави, а де-факто – нічийними.
Зрозуміло, що такою прогалиною у законодавстві або юридичною колізією не могли не скористатися «чорні пилорамники». У деяких районах вони, як розповідають громадські активісти, вступають в змову із сільськими головами і навіть правоохоронцями, аби тижнями (!) вночі, а той серед білого дня (!), спокійнісінько вирубують лісосмуги. Особливо страждають насадження з дубу, вільхи та інших цінних порід деревини. Водії бачать на деяких ділянках шляхів суцільні пеньки. Про відпочинок у затінку спекотливого дня годі й мріяти.
Як розповів начальник Держекоінспекції в Чернігівській області Леонід Бурковський, у 2014 році таких прикладів було не вельми багато, а вже торік нищення набрало катастрофічних масштабів. «Спочатку були заборонені перевірки, потім ми були у відпустці за власний рахунок, потім щось дозволили перевіряти, а щось – ні, – згадує він. – Тим часом, ця пошесть розвивалася по всій Україні і дісталася Чернігівщини. Цілі синдикати працюють на те, щоб вирізати дуб і вивезти до Європи, де за нього правлять шалені гроші. Деревина віком у 80 років і більше теж дуже цінується».
«Поліція розводить руками»
Дані, які навів Леонід Бурковський на одному з «круглих столів», є промовистими: 10 років тому в області офіційно налічувалося усього 176 пилорам, а нині лише навкруг Чернігова їх близько 200 (!).
«До нас приїхали пересувні пилорами, що працюють на дизель-генераторі, – зауважив він. – Вони зрізали, розробили деревину і вже із заздалегідь підготовленими «паперами» повезли. Сьогодні можна купити документи для будь-якої деревини і будь-яку деревину без документів. «Чорний ринок» це все пропонує. Весь нелегальний бізнес перекочував у дрібне підприємництво. ФОПівець робить що хоче. Машина за 40 хвилин, заїхавши з лісу на приватну територію, нарізає із дерев готову дошку. Ми ж зайти без дозволу до садиби не вправі. Поліція приїздить і розводить руками. Тому ми й пропонуємо терміново відновити перевірки всіх підприємців та підприємств, які займаються ресурсами».
Головний держекоінспектор області також вказує на іншу пошесть – випалювання твердих порід деревини на вугілля.
«Вона піде на нас, коли знищать весь більш-менш якісний ліс, - наголошує Леонід Бурковський. – Той, хто цим нині займається, має шалені гроші. В середньому одна подібна піч приносить 10 тисяч гривень прибутку за тиждень. А їх може стояти 6-10».
Розквіт злочинної діяльності фахівці пояснюють безкарністю. Судіть самі. За даними апеляційного суду області, у 2014 році служителі Феміди розглянули усього 7 кримінальних проваджень, відкритих щодо вирубки лісів, а 2015-го – 6. Із адміністративними правопорушеннями ситуація не краща: відповідно 33 і 25. Причому, по двох справах винесли виправдальні вироки.
Керівники судів публічно кажуть, що органи слідства іноді умисно скеровують до суду неякісно розслідувані справи, без достатньої кількості доказів. Зрозуміло, такі провадження просто «розвалюються» у судовій залі.
Боротьбі завадила … реформа, але «робота ведеться», хоч …
Влада, принаймні, обласна, демонструє готовність боротися з «чорними пилорамниками». Голова облдержадміністрації Валерій Куліч ще 31 березня повідомив, що з цього приводу веде переговори з очільником ГУНП в області Едуардом Альохіним, але на заваді стала … реформа поліції. «Слідчі органи у них ще не переатестовані. Тож вони перебувають у підвішеному стані, що також впливає на незаконну вирубку, на безконтрольність. Сподіваюся, що до кінця квітня вони закінчать реформування і ми матимемо діючу поліцію», - висловив надію Валерій Куліч.
Вже наприкінці травня він доволі своєрідно «окреслив» для нашого кореспондента результати переговорів. «З початку року за поданням екологічної інспекції відкрито кримінальних проваджень на суму понад 3 мільйони гривень за завдання шкоди державі. Будемо сподіватися, що вони дійдуть до суду і чекатимемо на вироки», - посміхнувся Валерій Куліч.
Намагання журналіста уточнити, яких же зусиль докладає влада, аби зупинити вирубки, не мало успіху.
«Безумовно, робота ведеться. Тут є економічна складова – на сьогодні один куб дубу коштує більше 13 тисяч гривень. Тому є велика спокуса і дуже багато людей, «нечистих на руку». Як правило, це місцеве населення. Робиться це вночі, а ми вже бачимо по факту, по пеньках, що дерево спиляне. Ви бачите, яка у нас мережа лісосмуг – до кожного дуба міліціонера не поставиш. Але роботу ведемо, будемо відстежувати і надавати пресі інформацію, що люди, які цим займаються понесуть покарання», - відповів голова ОДА.
… «віз там, де й був»
Маючи певні сумніви щодо рішучості влади, вирішили звернутися до ГУНП в Чернігівській області. І … неочікувано наштовхнулися на вимогу надіслати офіційний інформаційний запит. Надіславши його, отримали відповідь від сектора комунікації. З неї «випливає», що упродовж І кварталу цього року поліція порушила 40 кримінальних проваджень щодо вирубок лісу (без уточнення, лісосмуги це чи ні), а в ІІ кварталі, що добігає кінця – 47. Себто, збільшення становить близько 20%, яке, утім, може бути уявним, адже на початку року, під час новорічно-різдвяних свят, «чорні пилорамники» простоювали і ловити їх не було на чому.
Цьогоріч складено аж… 1 протокол про адміністративне правопорушення (за незаконне використання пилорами на Менщині).
«Із середини травня в області діють спільні з працівниками лісової галузі групи швидкого реагування, що дало змогу поліції прискорити виїзд на місце скоєння злочину», - вказали у секторі комунікації ГУНП в Чернігівській області.
Та, як стверджує голова Громадської ради при Держекоінспекції в Чернігівській області Костянтин Шихальов, на жаль, графіки рейдів працівників лісового господарства та МВС не виконуються.
«Скільки ми не зверталися, аби дізнатися про ці плани та їх реалізацію, а відповіді не отримали, - констатував Костянтин Шихальов. - Ми також не бачимо дієвого контролю. Незаконна продукція, пиломатеріали продовжують транспортуватися через автошляхи, руйнуючи останні. Потім затриманих спокійно відпускають представники поліції. Скільки ми не говорили, скільки не били в усі дзвони – віз залишається там, де й був. Єдине, що вдалося, це те, що спільно з обласною радою запровадити мораторій хоча б на суцільну санітарну вирубку дерев на об’єктах природно-заповідного фонду. Гадаю, потрібно піднімати з колін лісову галузь. Насамперед, тому, що Полісся продовжує перетворюватися на безлісся».
Від усього наведеного складається враження, що чиновники і правоохоронці більше «розводять руками» та імітують боротьбу, ніж намагаються приборкати «чорних пилорамників». А екологи та громадські активісти не мають повноважень, аби це зробити. Лісовози ж продовжують вивозити ліс із Чернігівщини …

Добавлено: 28-06-2016, 10:44
0
0

Похожие публикации


Наверх