онлайн казино Украины

Створення ОСББ у Чернігові: які «сюрпризи» готує міська влада?

Створення ОСББ у Чернігові: які «сюрпризи» готує міська влада?Те, як міська влада Чернігова намагається спекатися тягаря утримання житлового фонду та стимулювати створення об’єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ), не може не насторожувати.
Журналісти, що стали свідками експертного обговорення, яке відбулося 5 травня в Громадському прес-центрі «Ініціатива», переконалися: «рехворматори» системи ЖКГ підготували чернігівцям чимало чудернацьких «сюрпризів» та «підводних каменів».
Поспішати необов’язково
Зокрема під час пленарного засідання 7 сесії Чернігівської міської ради 28 квітня депутати ухвалили «Програму сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки».
Високу оцінку їй на початку обговорення дав начальник Управління ЖКГ мерії Чернігова Ярослав Куц.
«Співвласники житла мають тепер зрозуміти, що вони є господарями свого будинку – це перша і головна ідея, - наголосив він. – По-друге, щоб вони самі визначилися, хто його віднині обслуговуватиме. Тобто, ЖЕК, інше підприємство, державне, комунальне або приватне. Таким чином, напрямок стратегії – створення ОСББ. Хоча це й не єдиний механізм визначення обслуговуючої організації. Можна самим через загальні збори визначити управителя. Тобто, стратегія в тому, щоб в багатоквартирному будинку з’явився єдиний керуючий орган управління, «колективний розум» будинку, що визначатиме, хто і за які гроші його обслуговуватиме».
Якщо перекласти все доступною мовою, яку розуміють не лише експерти та вихідці із Сум, то можна сказати: не обов’язково збирати купу документів, бігати різними кабінетами і реєструвати ОСББ, достатньо зібрати сусідів, вибрати старшого по будинку, аби той визначився з обслуговуючим підприємством і діяв від імені власників помешкань.
Грошей на ремонт усім не вистачить
Під час обговорення більшість експертів (представники кожної фракції міської ради, які входять до постійної комісії з питань ЖКГ, представники ОСББ та ініціативних груп по створенню таких об’єднань, зацікавлені представники громадськості) також визнала, що Програма гарна.
Аби пришвидшити процес створення ОСББ, міська рада заклала у ній кошти на виготовлення техпаспорта будинків та іншої документації (1,8 мільйона гривень на 2016-2018 роки), капітальний ремонт «рехвормованого» житла на засадах співфінансування, за принципом 80 % з бюджету (19 мільйонів) і 20% - від організацій співвласників (4,75 мільйона).
Потім кожен заявляв про своє «але». Якщо звести все сказане докупи, то виходить не така й райдужна картина. Наприклад, Ярослав Куц визнав, що на усіх бажаючих «підрехвормувати» свій будинок «ремонтних» грошей не вистачить – пощастить лише першим ОСББ, а таких у місті вже 34.
Особливими щасливцями можуть себе вважати ті, хто мешкає у невеликих та нових (відносно нових) багатоповерхівках. Витрати на співфінансування та подальше утримання у них будуть значно менші, ніж у тих, хто живе в «сталінках» та «хрущьовках». Ще один не вельми приємний «сюрприз»: незабаром вартість послуг, відомих, як «квартплата», зросте удвічі.
Для тих будинків, де мешканці до 1 липня не зможуть «самовизначитися», міськвиконком проведе конкурс на управителя. Є велика загроза, що переможцями його майже автоматично стануть теперішні ЖЕКи та комунальні підприємства.
«За великим рахунком, все може залишитися так, як є, – зауважив Ярослав Куц. – Щоправда, право створити ОСББ не зникає 1 липня, це можна зробити будь-коли потім».
Наостанок слід навести факт, згаданий «укропівцем» Романом Семешком. За його словами, попередня така Програма зазнала фіаско, адже за 2 роки замість 500 з чимось ОСББ заснували лише… 2-3.

Добавлено: 6-05-2016, 11:11
0
0

Похожие публикации


Наверх