онлайн казино Украины

Річниця визволення Чернігова із встановленням «клумби» біля «Сбербанку Росії»

Річниця визволення Чернігова із встановленням «клумби» біля «Сбербанку Росії»У неділю представники 11 національно-патріотичних громадських організацій («Самооборона Майдану», «Самооборона Чернігівщини», «Правий сектор» та інші) зібралися біля храму Святої Великомучениці Катерини та влаштували історичне дійство «Визволення Чернігова від московсько-більшовицьких загонів 1918 року».
Приводів було два - вшанування 98-річниці визволення Чернігова з-під московсько-більшовицького гніту та відзначення дня народження ідеолога українського націоналізму, члена «Братства самостійників», історика та публіциста Романа Бжеського (народився 5 квітня 1897 року і був охрещений у Катерининській церкві).
Як розповів на початку акції біля пам’ятного знака «Борцям за волю України» кандидат історичних наук Володимир Бойко, для нього найближчою датою є 16 лютого 1918 року, коли «чернігівці прогнали замоскворіцький загін більшовиків і 17 лютого перебрали владу в місті». «Наприкінці березня того ж року було поставлено три крапки, оскільки поява Синьо-жупанної дивізії у Чернігові зробила неможливою повернення більшовиків», - нагадав він.
«У лютому 1918 року московсько-більшовицькі війська втекли з нашого міста, до влади прийшла міська дума на чолі з Іллею Шрагом та загони самооборони. 16 березня до Чернігова увійшли українські війська та їхні союзники – німці. Чернігів знову став частиною Української держави. Ця річниця відзначається вперше. Пора колись і починати. Нашою акцією ми хочемо показати, що з Росією ми воюємо вже років 100, а нинішня війна на Сході є продовженням тієї кривавої боротьби, яку наші попередники вели на початку 20 століття», ­- заявив учасник дійства, представник «Самооборони Майдану» Олександр Ясенчук.
Мету акції озвучив колишній «голос» чернігівського євро майдану» Олександр Бондарєв. «Ми прийшли сказати, що більше комуністично-більшовицької навали в Чернігові не буде, - пояснив він. - 2 роки тому ми відстояли наше місто, коли російські танки стояли на кордоні. Сьогодні ми відстоюємо наш Чернігів не лише від зовнішнього ворога, але й від внутрішнього. На жаль, щодня садять за грати наших побратимів-патріотів. Сьогодні в Україні проходить всеукраїнська акція на підтримку Юрія Хорта, якого вінницький суд засудив на 4,5 роки ув’язнення за те, що він розірвав портрет українського олігарха, що має бізнес і в нашій державі, і в Московії».
На знак солідарності із засудженим активісти одночасно розірвали 15 портретів Петра Порошенка (або особи, схожої на Президента України). Молитву за Україну відслужили священики Катерининської церкви. Гімн України та патріотичні пісні заспівав для присутніх кобзар та бандурист Максим.
Після того учасники акції рушили Алеєю Героїв до стели пам`яті героїв Небесної сотні, а звідти – проспектом Миру до офісу «Сбербанку Росії». Щоправда, спочатку звернули до відділення на проспекті Перемоги і мусили повертатися. Розклавши під банківськими дверима шини, наповнені лайном, немов імпровізовані клумби, організатори акції нагадали усім, що українські патріоти багато разів зверталися до парламенту та органів влади із закликом заборонити діяльність російського бізнесу в Україні. «За гроші, зароблені тут, росіяни купують зброю і набої, якими вбивають наших патріотів на Сході. Тому лайно, яке ми сюди принесли, символізує політику Росії, яка не варта навіть цього, адже ним ще можна удобрити нашу землю. А ми будемо змушені удобрювати її трупами ворогів, які прийшли в Україну. Не будьте байдужі! Не купуйте нічого російського!» – звернувся до присутніх один з організаторів.

Добавлено: 4-04-2016, 10:09
0
0

Похожие публикации


Наверх