онлайн казино Украины

Cкільки чернігівцям платити за газ, не знають навіть чиновники!

Cкільки чернігівцям платити за газ, не знають навіть чиновники!Парадокс: нові рахунки за газ, зі збільшеними сумами і нормами, поставили у глухий кут не лише споживачів, але й чиновників, що нараховують житлові субсидії і допомоги. Платити чи ні – не знають навіть юристи.
Фактично це підтвердили на брифінгу директор департаменту соцзахисту облдержадміністрації Олег Русін, начальник юридичного відділу апарату ОДА Наталія Мужикова та директор ТОВ «Чернігівгаз збут» Іван Луста.
За словами першого, 23 березня урядом ухвалено 203 і 204 постанови, які запроваджують нові соціальні норми споживання газу для нарахування субсидій. Щоправда, «народив» їх Кабмін після того, як його ж постанову № 237 Окружним адмінсудом міста Києва було скасовано, а визначені нею «цифри» визнано не чинними.
«Офіційно ні департамент, ні управління соцзахисту не одержали нових постанов», - Олег Русін. - Для споживачів, що мають газову плиту, встановлено норму 4,4 кубометра на особу на місяць, для тих, хто використовує газову плиту без централізованого тепловодопостачання – 7,1, для тих, у кого є газові плита та колонка – 14. Після отримання постанов з міністерства нарахування будуть зроблені автоматично. Громадянам немає потреби звертатися персонально до управлінь соцзахисту».
Як кажуть, і на тому подякуємо. Та коли ж то ще буде, а квитанції вже надійшли і в них мова про «перерахунок».
«З 1 травня 2015 по 23 березня 2016 року діє постанова 619 зі змінами згідно до 237-ї. Тобто, відповідно 3, 4,5 і 9 кубометрів на споживача. Роз`яснень щодо порядку перерахунку в тій конфліктній ситуації, яка виникла внаслідок юридичної колізії, ще немає. Гадаю, уряд прийме рішення», – випромінював Олег Русін оптимізм, який аж ніяк не заспокоював.
На відміну від нього Іван Луста нагадував не психолога або вихователя, а суворого вчителя, що втокмачує прописні істини першокласникам.
«Ми користуємося 203-ою постановою, - намагався пояснити він юридично недосвідченим журналістам. - «Чернігівгаз» визначає обсяги споживання газу. Оскільки у травні торік вони не були обліковані, вони були обліковані січні-місяці. Тобто «Чернігівгаз» не нараховував громадянам, коли у нього була ліцензія. Вони (газівники – прим. автора) включили цей газ в баланс споживання січня. З травня по січень включно. Потім ще й лютий додали».
Втім, заспокоїти теж спробував, хоч і своєрідно. Мовляв, платіть, за новими платіжками і не хвилюйтесь, переплата нікуди не дінеться у будь-якому разі.
«Гроші, навіть переплачені, залишаються на особовому рахунку громадянина і обліковуються на ньому. У мене тоже багато пільг і субсидій, але на жаль, їх нема, вони обліковуються, не більше того», - здивував логікою Іван Луста.
Чи не найбільш влучний коментар дала Наталія Мужикова.
«Коментувати те, що відбувається, досить складно. Проблема в тому, що в Україні немає закону про нормативно-правові акти, механізм їх прийняття. Тому і незрозуміло, як у разі скасування повернути ситуацію до первісного стану. В Україні це не врегульовано і кожну конкретну ситуацію врегульовують у конкретний спосіб», – сказала вона.
На думку чиновниці, варіантів може бути декілька.
«Як один з можливих, ця ухвала(скасування попередньої постанови) може бути переглянута Верховним судом, - зауважила вона. - Якщо вона переглянута не буде, треба буде шукати інші правові механізми. Кабмін зробив таку спробу 23 березня і встановив, що перерахунок вартості газу, спожитого під час дії постанови 237, буде здійснюватися у порядку, затвердженому міністерством енергетики та вугільної промисловості. Можливий і такий механізм. Проте, наскільки я розумію, такого порядку у нас іще немає. До чого призведе такий розвиток ситуації, на сьогодні спрогнозувати складно».
Іван Луста, якого наш колега наштовхнув запитанням про необхідність пояснень населенню і соціальну рекламу, порадив молодим і «продвинутим» реєструватися на сайті 104.ua, створювати особистий кабінет і стежити за змінами у повному пригод і несподіванок морі газоспоживання.

Добавлено: 29-03-2016, 09:53
0
0

Похожие публикации


Наверх