онлайн казино Украины

Селяни вимагають землю – все, що залишилося від аграрної науки

Селяни вимагають землю – все, що залишилося від аграрної наукиРозірвати всі стосунки з господарством Національної академії аграрних наук, а його землю передати селянам, як передбачено законом: по два гектари кожному. Так на сході в суботу, 19 березня, вирішили селяни села Івківці, що у Прилуцькому районі.
Це рішення – своєрідний підсумок (хоча поки що лише проміжний) багатолітнього розкрадання господарства в Івківцях і надання земель в оренду «наліво». Терплячим українським селянам, як мовиться, допекло!
Дослідне – без дослідів…
Йдеться про ДП Дослідне господарство «Івківці» Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук (НААН). Дослідним воно було колись, ще у радянські часи. Нині ж на його землях ніякі не досліди, а товарне виробництво.
Та заковика не в банальному нецільовому використанні земель. Річ у тім, що з дарів ланів усі повинні отримувати своє: бюджети – податки, землероби – зарплатню, власники землі – орендну плату. По всіх цих пунктах і в ДПДГ «Івківці», і загалом у НААН – ой, як кепсько!
Івківчани, зокрема й працівники колись дослідного господарства, опинилися біля вщент розбитого корита. В той час, коли такі ж селяни в інших селах і працюють у сільгосппідприємствах, і роками отримують орендну платню за землю.
В Івківцях – ані того, ні другого! Тож чим можна жити в Івківцях, окрім городів та убогої пенсії?
Щодо роботи, то деякі дані про ДПДГ назвав під час сходу Віктор Заболотний – депутат районної ради від цього округу, котрий є головою комісії з питань АПК, земельних відносин, екології та природних ресурсів Прилуцької районної ради.
В ДПДГ працює 22 особи на смішних зарплатах, деякі – менше мінімальної. Саме господарство має показники значно гірші, а деякі в рази (!) гірші, аніж у самій НААН загалом. Повідомив депутат і такий показник за 2014 рік: чистий прибуток 101 тисяча грн, що в перерахунку на площу земель складає «аж» 22 гривні з гектара! Селяни в залі сумно посміхнулися.
«Пивний кіоск у Прилуках більше заробить. Тут немає ніякої аграрної науки, нею і не пахне», – підсумував депутат райради.
…а селяни – без землі
Що ж до землі, то вона тут державна, чи то пак державної установи – НААН. На початку 2000-х років землі НААНу якимось дивним чином не потрапили під розпаювання. Тому, на відміну від таких же селян з сусідніх сіл і районів, власниками землі за роки незалежності івківчани так і не стали. А будь земля у селян – могли б громадою обирати орендаря.
«Якщо у вас немає грошей за оренду цієї землі, і у держави їх немає, а земля працює і дає прибуток, значить, немов за законами фізики, хтось ті мільйони за оренду має», – сказав про це присутній на сході голова районної ради Василь Малик.
«Це землі так званої академії аграрних наук, яких по всій Україні було близько мільйона гектарів, а зараз залишилося вже менше 500 тисяч. Вони її здають в оренду – «зшибають» по 2 тисячі гривень з кожного гектара за рік. Це не на фундаментальну науку, а таким «академікам» у кишені. Таких сіл, як Івківці, понад двісті по Україні. Землі вони не мають, їх просто закріпачили», – так прокоментував народний депутат Олег Дмитренко діяльність НААН від Івківців до держави в цілому.
Село Івківці – на території округу, де він був обраний народним депутатом. Він займається цією проблемою близько півтора роки.
«Наша НААН – найбільший латифундист у світі, у них найбільше земель. Водночас у цій галузі в світовому масштабі НААН – ніхто. А у світового лідера галузі компанії «Піонер» – всього лише 15 тисяч гектарів на вирощування батьківських форм. Займатися насінництвом дуже вигідно, а у нас академія аграрних наук – дотаційна. Торік їм дали 650 мільйонів, цього року, під тиском обурення, тільки 350», – додав народний обранець.

Добавлено: 23-03-2016, 09:34
0
0

Похожие публикации


Наверх