онлайн казино Украины

Чернігівське віче. Розгін "євромайдану" 2 роки потому

Чернігівське віче. Розгін "євромайдану" 2 роки потомуРеволюціонери згадали про розгін «євромайдану» в Чернігові: боротьбу не закінчено ні в судах, ні в міськраді.
25 листопада 2 роки тому чернігівський «євромайдан» розігнали.

Однак це не зупинило його активістів, незабаром акції протесту відновили і продовжували аж до перемоги Революції Гідності. Про це та інше згадували під час народного віча, що відбулося у Чернігові.
Зовні все було, як і в дні Революції: кілька десятків чернігівців із жовто-блакитними стрічками, добре знані лідери, що нещодавно стали депутатами, революційні пісні, полум’яні промови, діжка для обігріву. Щоправда, на великому екрані нині транслювали не хроніку київського «Євромайдану», а відео розгону чернігівського. За усталеною традицією працював «вільний мікрофон», завдяки чому кожен бажаючий міг висловити свою думку.
Ігор Андрійченко, Світлана Жимолостнова, Сергій Соломаха та інші активні учасники революційних подій згадували про пережите, розповідали подробиці про знесення «євромайдану» у Чернігові, про роль міської влади у підготовці до цього.
С. Соломаха зокрема заявив: тепер, через 2 роки, його турбує не стільки те, чи покарають винуватців розгону, скільки те, як розганяли. «Лише тепер з`ясувалося, - поінформував присутніх він, - що не існувало в природі листа під номером 526, який, начебто, підписав один з міліцейських керівників, про те, що правоохоронці не можуть забезпечити порядок під час акції «Я обираю ЄС». Експертиза встановила, що його ніхто не візував. Листа сфабрикували на прохання одного з учасників розгону, офіцера міліції Гребенюка. Той передав його начальнику юридичного відділу міськради Вовку, який, отримавши сфальсифіковане підґрунтя, добився у суді заборони акції протесту. До речі, Вовк пройшов до міськради і днями через суд підтвердив своє депутатство».
С. Соломаха також наголосив: боротьба не закінчена, на кону стоїть все. «Представники Майдану зайшли до міськради. Сподіваюсь, що вони там будуть достойно працювати і перенесуть наші надії та нашу боротьбу туди», - зазначив він.
У цьому його гаряче підтримав колишній ведучий чернігівського «євромайдану» Олександр Бондарєв. «Такі активні люди, як ми повинні закатати рукава, йти в бій, перемагати і наводити лад в країні», - висловив він упевненість.
Не менш проникливою була і «мама» «євромайдану» в Чернігові Світлана Жимолостнова. «2 роки тому нас не було багато, - підкреслила вона. - «Євромайдан» починався з кількох чоловік, потім виходили сотні. У нас історичний момент сьогодні: мабуть, починається те, що починалось тоді. Тому, що ми не маємо права відійти від того, за що полегла Небесна сотня. Ми не маємо права забути того, що відбулося. Мені дуже прикро, що хтось із наших тодішніх активістів продався, хтось здався, а хтось і зневірився. Але, мабуть, так і має бути – не всі бійці в змозі дійти до кінця».
З останньою тезою присутні погодилися. Обговорення продовжилося у невимушеній атмосфері, яку чудово доповнював запашний революційний чай від пані Світлани. Як і тоді, 2013-го, посмакувати і зігрітися ним міг кожен бажаючий.

Добавлено: 26-11-2015, 09:33
0
0

Похожие публикации


Наверх