онлайн казино Украины

Кандидати-жінки хочуть зробити Чернігів «теплим і затишним», узявши за модель родину

Кандидати-жінки хочуть зробити Чернігів «теплим і затишним», узявши за модель родинуЧому у депутатському корпусі мають бути жінки? Чому вони можуть бути ефективнішими та успішнішими в політиці?
Чи є достатнім жіноче представництво у політичному житті обласного центру? Відповіді на ці та інші запитання шукали учасниці дискусії «Жінка в місцевій політиці.
Як подолати стереотипи?», що проходила у форматі «політичного дівич-вечора» у прес-центрі «Місцеві вибори-2015. Чернігівщина».
Організатори зібрали за «круглим столом» півтора десятка кандидаток у депутати Чернігівської міськради від політичних сил, що зареєстровані міською виборчою комісією. Задля рівності можливостей запросили по 2 учасниці від кожної партії. Місця кандидаток, які проігнорували запрошення, лишили порожніми, спеціально не прибравши табличок із назвами їхніх політичних сил (див. таблички на фото).
Серед тих, хто прийшов, були такі відомі багатьом чернігівцям жінки, як «мама чернігівського євромайдану», захисниця прав підприємців Світлана Жимолостнова, громадський і профспілковий лідер Олена Варнакова, волонтерка і політична діячка Оксана Рубан. Як і інші учасниці дискусії, вони висловили впевненість, що представниці прекрасної статі у міськраді потрібні. Ті, мовляв, - найкращі переговорники, що уособлюють мудрість, виваженість та зібраність. На думку кандидаток, жінки зможуть перенести модель дому, берегинями якого їх називають, на весь Чернігів.
«Місто – це велика модель родини, де все, як і в кожному домі, буде прибране, обігріте. Однак перше, що має бути – фаховість і професіоналізм. Носіїв цих якостей серед нас багато. Отже, жінки зможуть зробити місто теплим і затишним», - наголосили учасниці «політичного дівич-вечора».
Як виявилося, дилема «або родина, або політика» перед чернігівськими кандидатками гостро не стоїть. Вони примудряються встигати займатися політичними і хатніми справами за принципом «все ввімкнено». Тобто, вмикають стиральні машини і мультиварки, а самі пишуть собі передвиборчі програми.
Проблемою, що вирішується не так легко та швидко, залишається гендерна рівновага у політиці. Як свідчать результати аналізу виборчих списків, проведеного місцевими політичними експертами, всього до міськради балотується 518 кандидатів від 16 партій, з них 322 – чоловіки і 196 – жінки, що складають 62,2 та 37,8 відсотка відповідно. Першим номером у списках практично всіх політичних сил йдуть представники сильної статі. Приємний виняток становлять УКРОП, «Самопоміч», «Рідне місто».
Найбільше жінок у списку «Опозиційного блоку» - 23 кандидатки. За мерську булаву від цієї партії змагатиметься теж представниця прекрасної половини людства. На другому місці - «Самопоміч» із 22 кандидатками. У списках обох політичних сил жінок – більше половини.
Більшість партій дотрималися вимоги закону про гендерну квоту у 30 відсотків для слабкої статі. Дехто аж занадто. Наприклад, «Самопоміч» перевищила «поріг» більше, ніж удвічі(68,8 відсотка), залишивши чоловіків у меншості(31,3 відсотка). «Золотої середини» досягла лише партія «Рідне місто», в списках якої діє принцип «50 на 50».
Серед «аутсайдерів», що не дотягнули до гендерної квоти, - як не дивно, «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, УКРОП та «Республіка». Варто було лише замінити одного-двох чоловіків на представниць прекрасної статі, але вони такою можливістю чомусь не скористалися. Причину назвала О. Варнакова: «У Радикальної партії навіть два вільних місця було, на які мали прийти жінки. Просто відбір кандидатів був жорсткий».
Украй категоричною була її реакція на опитування організаторів дискусії «Кого з чоловіків Ви б викреслили із списків, щоб досягти гендерної рівноваги?». «Не маємо морального права когось викреслювати, - заявила О. Варнакова. – Адже кожна партія висувала найбільш достойних представників. Ми маємо поважати цей вибір». Цікаво, що з такою позицією погодилися майже усі її колеги.
Наприкінці заходу кандидатки домовилися зустрітися на такий самий «політичний дівич-вечір» вже у листопаді на першій сесії новобраної міськради. Якщо, звісно, вони туди пройдуть …

Добавлено: 13-10-2015, 11:27
0
0

Похожие публикации


Наверх