онлайн казино Украины

Третину вугілля Чернігівська ТЕЦ отримала цьогоріч з Південної Африки, дві третини - з РФ

Третину вугілля Чернігівська ТЕЦ отримала цьогоріч з Південної Африки, дві третини - з РФЗ початком війни на Донбасі Україна почала відчувати брак вугілля антрацитної групи (марки “А” – антрацит і “П” – пісне), які добувалися всередині країни. На вугіллі цієї групи працює половина з 14 теплоелектростанцій.
Щоб компенсувати дефіцит, починаючи з осені 2014 генеруючі компанії активно ввозять вугілля з-за кордону.

Незважаючи на те, що в цьому році частково відновилися поставки з непідконтрольних підприємств Донбасу, вугілля не вистачає.
До зими Україна повинна накопичити на складах ТЕС 2,5 -3 млн тонн. Зараз запаси на станціях становлять близько 1,5 млн тонн.
За даними джерела INSIDER в Державній фіскальної службі, за 6 місяців 2015 року Україна імпортувала 1,25 млн тонн енергетичного вугілля.

З цього обсягу близько 700 000 тонн завезено з далекого зарубіжжя, здебільшого – з ПАР. Близько 550 000 тонн вугілля поставлено з Росії.
ДТЕК
Найбільший одержувач – енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова, який сконцентрував більше 70% теплової генерації країни.
Найбільший обсяг вугілля компанія купила у великого міжнародного виробника Osho, який володіє видобувними підприємствами в ПАР. Саме звідти було поставлено 330 000 тонн вугілля, яке по вітчизняній класифікації підпадає під визначення марки “Т”.

Половина цього обсягу була закуплена компанією “ДТЕК Дніпроенерго” для Криворізької та Придніпровської ТЕС, які працюють на антрацитовій групі.
Покупка другої половини здійснювалася компанією “ДТЕК Східенерго”. Ця операція холдингу не зрозуміла, оскільки компанія управляє лише однією “антрацитною” станцією – Луганською.
Ця ТЕС під зав’язку завантажена вугіллям з “ДТЕК Ровенькиантрацит” і “ДТЕКСвердловантрацит”, які розташовані на непідконтрольній Україні території.
Близько 80 000 тонн південноафриканського палива ДТЕК купив у компанії Steel Mont. На початку року холдинг придбав у цього трейдера один з шести кораблів, які були законтрактовані держпідприємством “Укрінтеренерго” у вересні 2014 року.
Після того, як Адміністрація президента звинуватила держпідприємство в поганій якості закупленого вугілля, “Укрінтеренерго” відмовилася платити за нього. Проте пізніше решту обсягу був викуплений компанією.
Ще одна незрозуміла закупівля ДТЕК – імпорт вугілля з Польщі. Близько 70 000 тонн було придбано у компанії EDF Paliwa для “ДТЕК Західенерго”. Справа в тому, що в Польщі добувається лише вугілля газової групи (марки “Г” – газове і “ДГ” – довгополум’яне). На такому ж паливі працюють ТЕС “Західенерго”.
Проте раніше для їх постачання вистачало українського вугілля з держпідприємств “Львіввугілля” та “Волиньвугілля”. Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин звинувачує ДТЕК в тому, що холдинг відмовляються купувати вугілля цих підприємств, через що у держави виникли проблеми зі збутом свого ресурсу.
Поставки з Росії для ДТЕК за півроку склали близько 100 000 тонн. Весь цей обсяг прийшов з Кузбасу.
“Центренерго”
В цілому державна генерація “Центренерго” за півроку спожила 430 000 тонн імпортного вугілля.

160 000 тонн з цього обсягу для генерації завезло держпідприємство “Укрінтеренерго”. Це ресурс компанії Steel Mont, законтрактований торік. Після скандалу навколо якості палива, “Укрінтеренерго” відмовилося його оплачувати. Проте пізніше викупило решту обсягу.
Всього Steel Mont завіз в Україну 0,5 млн тонн, 80 тис. тонн з яких купив ДТЕК.
Ще 270 000 тонн компанія “Центренерго” завезла з Росії. Практично весь ресурс поставлений з Кузбасу. Лише мізерний ресурс закуплено у компанії “Сибірський антрацит”, підприємства якої розробляють Горлівський вугільний басейн в Сибіру.
ТЕЦ Шкрібляка і Яковенко
Близько 230 000 тонн вугілля спільно завезли фірма “ТЕХНОВА” і “Євро-Реконструкція”. Обидві компанії належать народному депутату Анатолію Шкрібляку та Олегу Яковенку.

“Євро-Реконструкція” управляє Дарницькою ТЕЦ в Києві. Компанія завезла 160 000 тонн палива, половину якого був закуплено в ПАР у міжнародного трейдера Vitol.
Ще 30000 тонн підприємство закупило в Іспанії у компанії GME, яка належить родині іспанських бізнесменів Гарсія-Мунте. Інший обсяг прийшов з Росії – з Кузбасу, Східного Донбасу і Горлівського басейну.
Фірма “ТЕХНОВА” управляє Чернігівською ТЕЦ. Для її забезпечення паливом вона завезла 70000 тонн вугілля.

Майже третина всього обсягу поставив італійський трейдер Unicoal з ПАР. Решті ресурс прийшов з РФ.
Всього 20000 тонн завезла “ДВ Нафтогазовидобувна компанія”, яку пов’язують з лідером фракції Опозиційного блоку в Раді Юрієм Бойком.

З 2012 року компанія управляє ТЕЦ-2 “Есхар” в Харкові за договором концесії.

Добавлено: 4-09-2015, 10:24
0
0

Похожие публикации


Наверх