онлайн казино Украины

Цифра аварійних дерев у Чернігові вражає. Треба програма по знесенню їх та озелененню міста

Цифра аварійних дерев у Чернігові вражає. Треба програма по знесенню їх та озелененню містаЦей рік показав у Чернігові ще одну велику проблему: у місті падають старі аварійні дерева. Ті, які садили 40, а то й 50 років тому.
Вони пошкоджують машини, дахи будівель, стукають у вікна, а то й б’ють їх.
Чернігівці скаржаться в усі інстанції. І просять звернути на це увагу журналістів.

Дитсадки, школи і ЖЕКи не справляються
Тільки з початку цього року до 1серпня комунальне підприємство «Дільниця контролю з благоустрою міста» Чернігівської міської ради видало 404 ордери на знесення, обрізку і кронування дерев.
-Цифра аварійних дерев у Чернігові вражає – 4692. Саме на таку кількість дерев комісія видала дозвіл на знесення, - говорить начальник комунального підприємства і депутат міськради Артем Стах.
За його словами половина з цих дерев не зносяться з року в рік.

-Дитсадки, школи, ЖЕКи не мають достатніх коштів на знесення аварійних дерев. Проблема не вирішується. А ризикувати здоров’ям і життям наших дітей в дитсадках і школах та й усіх жителів ми не маємо права, - говорить депутат.
Які породи зникають і як не можна садити дерева
Найгірше переносять у нашому місті зміну клімату, бурі і шквальні вітри такі породи дерев, як горобина, черемха. Їх дуже багато повертало з корінням. А ще великих клопотів завдають тополі, включаючи пірамідальні, та верби. У них найчастіше падає гілля. А від нього найчастіше страждають машини.
-Вважаю, що у Чернігові час приймати спеціальну програму по знесенню аварійних дерев і одночасному озелененню міста безпечними породами дерев, - говорить Артем Стах. – Я зіткнувся з цим і по роботі, і як депутат, адже жителі міста постійно звертаються з проханнями видалити аварійні дерева. Але ж місто має оновлювати свої зелені легені.

З депутатом у цьому важко не погодитись, але часом можна побачити таке «озеленення», що тільки руками розведеш.
Наприклад, у дворі будинку № 79 по вулиці Мстиславській картина просто вражає. Під електромережею висадили стільки молодих дерев з виконанням лише однієї умови «по струночці». Жителі цього будинку скоро плакатимуть від такого озеленення, коли рватиме електромережі.
Звільнення від страху жителів під час бур
У дворі будинку 46 по проспекту Перемоги вивернуло з корінням липу. Працівники кооперативного ЖЕКу приїхали, розпиляли дерево і забрали. А корінь і частину стовбура кинули. Керівник ЖЕКу Анатолій Прокопенко по телефону відповів кореспонденту, мовляв, жильці самі попросили їм залишити корінь. Сміх та й годі. Сухі та аварійні дерева біля цього та сусіднього кооперативного будинку не видаляться роками.
Жителі з дворів будинків 52, 54 і 56 по проспекту Перемоги в Чернігові пережили неприємні моменти цієї весни і літа під час шквальних вітрів.
Аварійні дерева під час грози не давали спати уночі.

Ольга Миколаївна, жителька будинку№56:
-Тополі переросли до рівня 9-поверхових будинків. А у нас тут 5-поверхівки. Вони хилились нам на вікна. Ми ночами уже не спали. Коли була ось нещодавно гроза, то я до 4 годин ранку не могла заснути. Наче у вікна кидалися. Он які вони зараз спиляні і трухлі всередині. І таких дерев повен двір. І на розі дитячого майданчика дерево просто падало.
Нас виручив Артем Стах. Ми з ним тут по-братськи.

Депутат міськради пояснює проблему на цьому конкретному прикладі.
Атрем Стах, депутат Чернігівської міської ради:
-Два тижні тому до мене звернулися з листом жителі міста. Зібрали більше 130 підписів. Вони повідомляли, що в дворі будинків 52, 54 і 56 по проспекту Перемоги знаходяться аварійні дерева, які загрожують травмувати дітей та дорослих і поламати спортивні снаряди та фрагменти дитячого майданчика. Ми комісією виїхали на місце, обстежили.
Виявилося, що там велика кількість сухих, аварійних і гнилих усередині дерев. Комісія ухвалила рішення – їх треба негайно прибрати. На підставі цього був виданий ордер і підрядна організація приступила до зносу небезпечних дерев.
Але не всі люди однозначно ставляться до знесення. Один чоловік із сусіднього гуртожитку прибіг і почав протестувати проти знесення аварійної груші. Жителі будинків його самі присмирили.

Надія Олексіївна, жителька будинку№56:
-Правильно, що попиляли. Бо ми листа писали і просили. Боялися, що дерева будуть падати на наш будинок. Діти маленькі бігають, грають у футбол школярі.
Робота по очищенню двору від аварійних тополь була нелегкою.
Олег Львович, керівник підрядника:
-Дерева складні, адже поруч знаходяться лінії електропередач і житлові будинки. А також інші дерева і дитячий майданчик. Більшість людей з розумінням поставилися до знесення. Але був один чоловік, якому довелося пояснювати, що тут дитячий майданчик, а це тополі. Вони небезпечні дерева для таких об’єктів.
Але це тільки однин типовій двір на проспекті Перемоги. А аварійних дерев у Чернігові, як нам відомо зараз, як мінімум, більше 2 тисяч. І , мабуть, правий Артем Стах, треба не лише комплексна програма по їх знесенню, а й озелененню Чернігова безпечними породами.

Добавлено: 6-08-2015, 07:13
0
0

Похожие публикации


Наверх