онлайн казино Украины

Богатир Вірастюк гідно оцінив завзяття прилуцьких козаків

Богатир Вірастюк гідно оцінив завзяття прилуцьких козаків19-го серпня у селі Манжосівка Прилуцького району було як ніколи людно. У великому урочищі зібралося кілька тисяч прилучан та гостей з майже всіх куточків України і навіть... Польщі.

Вже вчетверте Прилуцька гостинна земля приймала учасників відкритого регіонального фольклорно-туристичного фестивалю "Відродження". Всіх охочих і бажаючих відчути дух козацтва цього року зібрав Фестиваль бойових мистецтв та народних традицій «Спасівський серпанок».

На вже традиційний захід завітали і почесні гості: богатир Василь Вірастюк та телеведучий Сергій Конюшок, хлопці та дівчата кінно-акробатичного театру «КОШ», які виконували неймовірні трюки, Народний артист України Анатолій Матвійчук та чимало відомих українських та польських колективів.

Програма була не просто насиченою, а захоплюючою і феєричною. Тут були: турнір з кулачних боїв «Прилуцький герць», турнір за участю збірної богатирів України, стрільба з лука, ярмарок робіт народних умільців та святковий концерт за участю зірок сучасної естради.

Свято відбулося за сприяння Прилуцької райдержадміністрації, а от ідейними натхненниками заходу стали козаки з відомої в Прилуках і за її межами громадської організації «Козацький курінь імені Івана Сірка». Її голова, а по-козацьки – отаман – Роман Зінченко охоче поспілкувався з кореспондентом «Чернігівщини». Як виявилося, Роман є володарем чорного поясу з айкідо. На початку розмови було незрозумілим, яке відношення має хлопець, який ще з дитинства займався східними єдиноборствами, до Українського козацтва.

– Кілька років тому місцевий студентський театр попросив мене допомогти в постановці бойових сцен для показового виступу, - пояснює Роман. - Саме тоді я вперше спробував танцювати козацький гопак. Здивувало те, що на ранок відчув біль у м’язах. Невже це кріпотура? Я ж уже з десяток років у спорті. Так я зрозумів, що не тим я займаюся, чим треба. Я ж українець, маю прославляти свої рідні традиції, а не японські. Згодом у мене знайшлися однодумці, з якими ми створили громадську організацію.

Так козацький гопак став для Романа та його однодумців творчим стержнем, який об’єднує і надихає. Але, окрім козацького гопака, козаки вправно справляються з традиційною козацькою зброєю – шаблею, косою, серпом, булавою, колодою. Добре володіють елементами рукопашного бою, з легкістю ходять по розпеченому вугіллю, битиму склу, гвіздках. І все це роблять з посмішкою, під музичний супровід та овації публіки.

– Гартування тіла та духу в курені імені Сірка починається з моменту вступу в організацію. Прийняті в наші лави рішенням ради козаки дають обітницю перед громадою і пам’яттю пращурів не вживати алкоголю, тютюну, наркотиків, - зауважив отаман. - Наша мета – особистим прикладом надихнути молодь на відродження національних звичаїв, традицій, бойового мистецтва, уберегти молодь від згубного впливу вулиці.

Роман Зінченко навчає козацькому мистецтву і дітей. Для них, звісно, дещо легші вправи. Але маленькі козачата не зупиняються ні перед склом, ні перед шаблею. А гопак демонструють охоче і з завзяттям.

Найменшому козачку Богдану скоро виповниться п’ять років, дитячу спортивну секцію він відвідує вже не перший рік і з серйозним обличчям зізнається: «Я козак. Вмію виконувати кілька трюків, можу й затанцювати». На кілька років старший Данило впевнений, що саме за те, що він справжній українець його і люблять дівчата. До речі, дитячій гурток став другою домівкою і для трьох юних козачок.

Український богатир Василь Вірастюк на Фестиваль запрошений не лише як почесний гість, а й як головний суддя. Неодноразовий чемпіон України та світу наголосив, що прилуцькі козаки його вразили своїм мистецтвом і він впевнений, що саме за такими українцями світле майбутнє нашої держави.

– Молоді спортсмени-аматори, яких я вже сьогодні бачив, мають дуже гарний рівень підготовки, але на цьому їм не треба зупинятися. Ми з Сергієм Конюшком підтримуємо будь-які починання і сподіваємося, що наше перебування на цьому Фестивалі стане традиційним, - зауважив силач.

А от заступник голови Прилуцької райдержадміністрації Андроніна Тарасенко пообіцяла, що Прилуччина і надалі запрошуватиме українських та зарубіжних гостей на подібні фестивалі. «Такі заходи потрібні нам, бо вони не тільки прославляють наше місто, а й є корисними та цікавими для молоді. Ми із задоволенням підтримуватиме подібні ініціативи», - підкреслила Андроніна Володимирівна.

Справжнє свято української культури закінчилося, переможці отримали нагороди, глядачі – багаж емоцій та задоволення. Дехто задумався над тим, аби й собі зайнятися чимось цікавим і корисним у житті, а хтось уже з нетерпінням чекає на наступний фестиваль.

Добавлено: 20-08-2012, 11:20
0
0

Похожие публикации


Наверх