онлайн казино Украины

Фондові колекції Національного заповідника “Чернігів стародавній” поповнились цінними експонатами

Фондові колекції Національного заповідника “Чернігів стародавній” поповнились цінними експонатамиКак сообщает monitor.cn.ua 16 липня о 12.00 в Борисоглібському соборі (на Валу) відбудеться прес-конференція, на якій будуть представлені нові експонати Національного заповідника “Чернігів стародавній”.

Серед них – ікони “Св. Феодосій Углицький”, “Св. Параскева”, “Св. Георгій”, “Св. Миколай”. Привертає увагу ікона із зображенням святителя Феодосія, який був канонізований у 1896 р. і похований в Борисоглібському соборі. Відомо, що ікони святителя писалися з його портрета. який висів у склепі над його гробницею. Придбана ікона, написана професійним іконописцем, вона передає характерні риси лику та постаті святого.

Ікони “Св. Параскева” та “Св. Георгій” написані народними майстрами у ХІХ ст. Після реставрації вони поповнять експозицію народних ікон Чернігівщини в приміщенні Колегіуму.

Металева ікона “Св. Миколай” ХІХ ст. належить до старообрядницьких ікон. Досить рідкісним є те, що вона вставлена в глибокий, позолочений кіот, куди зазвичай вставляли ікони, виконані на дереві.

Заповідник висловлює подяку жителю м. Чернігова Олександру Кроту, який подарував настінний годинник в дерев’яному футлярі із різьбленим навершям. Він був виготовлений у Німеччині в ХІХ ст відомим годинникарем Густавом Беккером. Годинник належав його бабці Марії Іванівні, голові колгоспу села Макошино Менського району. Його привіз прадід Іван Крот із Першої світової війни. Механізм годинника майже в робочому стані, вимагає незначного ремонту. Він поповнить експозицію “Чернігів і чернігівці 100 років тому”.

Добавлено: 16-07-2012, 12:36
0
0

Похожие публикации


Наверх